Filmen English

Arbejdet med tegnefilmen Valhalla, 1982 - 1986

Biograffilm i den "klassiske stil"
I oktober 1982 begyndte arbejdet på en fuldanimeret film, bygget over tegneserien Valhalla. Det var fra starten målet at lave en biograffilm i den "klassiske" stil, dvs. en film med en dramatisk og stemningsmættet historie, troværdige figurer, fuldendte bevægelser, gennemarbejdede baggrunde, symfonisk musik osv... Arbejdet kom til at tage fire år, og prisen blev 35 mio. kr., en set med danske øjne svimlende sum; men sammenlignet med andre film i samme stil var der tale om et lille budget.

Instruktion: Peter Madsen og Jeff Varab
Filmen er instrueret af Peter Madsen i samarbejde med amerikaneren Jeff Varab, der med sin fortid som animator hos Disney også har stået for uddannelsen af filmens animatorer. Meget af Peters arbejde har også bestået i at føre kontrol med stilen i filmen. Selv om meget har måttet ændres for at fungere i en tegnefilm, har man lagt vægt på at figurer, huse, dyr osv. blev tro overfor serien og kom til at hænge sammen, selv om alt selvfølgelig helst skulle blive så flot som muligt.
Seriens farvelægger, Søren Håkansson, har ledet arbejdet med filmens baggrunde og har selv malet mange af de flotte scenerier. Filmen er desuden blevet til på basis af et kort oplæg, som seriens fire forfattere lavede til Valhalla album nr. 4 - et oplæg, der siden er blevet grundigt omarbejdet til filmen af Henning Kure og Peter Madsen. Men et utal af mennesker, der ikke er plads til at nævne her, har arbejdet på filmen - således har den faste stab af tegnere, farvelæggere og kamerafolk været oppe på over 100 aktive personer i den periode, hvor filmen var i fuld produktion.

En kæmpe sandwich af papir og plastic
Det går mange tegninger til en fuldanimeret film; men det er svært at give et præcist antal. For at give en ide om det kan det siges, at man i en biograffilm viser 24 billeder i sekundet. Som regel kan man i tegnefilm "nøjes" med en ny tegning for hvert andet billede (afhængigt af figurens bevægelse), dvs. 12 billeder i sekundet. Filmen varer ca. 80 minutter og består af ca. 1000 scener. Til en scene bruges en baggrund som står fast; denne baggrund er et akvarel-maleri. Figurerne ligger på gennemsigtige celluloid-lag, som placeres oven på baggrunden. Her skal bruges ca. 12 billeder pr. sekund, dobbelt så mange hvis der i scenen er to figurer, der bevæger sig, tre gange så mange hvis der er tre osv. Hvis personen kaster en skygge på jorden, ligger skyggen på et celluloid-lag for sig selv. Det samme gælder lyseffekter, ild, vand, støv, røg og lignende. Oven i det hele kan der af og til ligge en forgrund. Det kan være f. eks en gren, der skal rage ind foran figurerne, eller en krukke der står foran figurerne. Alt i alt kan det blive til en kæmpe sandwich af papir og plastic, hvor celluloiderne skiftes ud for hver ny bevægelse. Men der er så meget andet end tegningerne, der har betydning for det færdige resultat. F. eks. kan kamerafolkene lave mange tryllerier med billedet. Layoutfolkene kan udregne kompositioner, der har dybde og giver et realistisk miljø. Skuespillerne, der lægger stemmer til, kan give masser af liv til personerne. Lydmændene finder på sjove lyde - for slet ikke at tale om musikken! Men det rigtig store arbejde ligger i at få det hele til at passe sammen, så personerne optræder levende i filmen, stilen holdes og historien fungerer. Derfor skal der bruges meget tid på planlægningen, meget må kasseres undervejs, og det er vigtigt, at alle kender de andres funktioner, så man kan arbejde sammen og hjælpe hinanden.

"Thors rejse til Udgårdsloke"
Tegnefilmens historie er bygget over den kendte myte "Thors rejse til Udgårdsloke", hvor Tjalfe og Røskva rejser med Thor og Loke til jættekongens rige. Og undervejs stifter vi bl.a. nærmere bekendtskab med den lille jætteunge Quark, der har optrådt som bifigur hos Trym i album nr. 2 - ud over at være en af de væsentligste figurer i album nr. 4 og 5, hvis handling er bygget over filmens. Skulle du have lyst til at opleve Valhalla-figurerne "i levende live" , kan du jævnligt se - eller gense - tegnefilmen i biografene og den fås desuden på DVD.


Copyright: Peter Madsen - webmaster: Sissel Bøe - www.petermadsen.info